Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Φίλιπ K. Ντικ - ubik



Εκδόσεις: Τόπος / Σελίδες: 299

Σ’ έναν τραγελαφικό κόσμο τρελής εκμετάλλευσης (όπου κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του διαμερίσματός σου ή την πόρτα του ψυγείου σου χρειάζεται να ρίχνεις το σχετικό κέρμα…!), άγριας βιοτεχνολογίας, που επιτρέπει να διατηρούνται οι εγκέφαλοι των πεθαμένων σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους ως «μισοζωντανοί» (ώστε οι ζώντες συγγενείς τους να συζητάνε μαζί τους ακόμα και τη διαχείριση των οικονομικών τους…!), αστραπιαίων ταξιδιών στο διάστημα και πλήθος μεταλλαγμένων ανθρώπων, η σωτηρία της ψυχής επέρχεται μέσα από μία και μόνη δυνατότητα: συσκευασμένη σε μορφή θαυματουργού σπρέι που θεραπεύει τα πάντα, ακόμα και τον θάνατο!

Το 2005, το Time magazine περιέλαβε το Ubik στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν στην αγγλική γλώσσα από το 1923.

http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=7

 
Η Γνώμη:
........ Μόλις το τελείωσα και έχω μείνει αποσβολωμένος (δλδ λαλάκας)... Όσοι έχουν δει την ταινία "Inception" μπορεί να σχηματίσουν μια ιδέα για το τι θα διαβάσουν, μόνο που εδώ η πλοκή του έργου είναι 100 φορές πιο έξυπνη/δαιδαλώδης/mindfucking. Δεν ξέρω τι ναρκωτικά έπαιρνε ο Ντικ (αν δεν έπαιρνε τίποτα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά...), αλλά εδώ συνδυάζονται οι πιο ετερόκλητες έννοιες και καταστάσεις με εντελώς σχιζοφρενή/ιδιοφυή τρόπο: Βιομηχανική κατασκοπία, οικονομική τυραννία που κάνει το ΔΝΤ να μοιάζει με παράδεισο, παράλληλες πραγματικότητες, πόλεμοι μεταξύ των νεκρών για λίγες σταγόνες ζωής, πόλεμοι μεταξύ ομάδων ανθρώπων με παραψυχολογικές και αντί-παραψυχολογικές ικανότητες ανεξάρτητα από το διακύβευμα που αναζητεί ο εργοδότης τους, ταξίδια στο παρόν στο παρελθόν και στο μέλλον.... Και στο βάθος μια εμπορική μάρκα πανταχού παρούσα, η οποία ενίοτε είναι και η πηγή της ζωής......... Και κάτι ακόμα... Σας έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε την τελευταία σελίδα ενός βιβλίου και σαν ΤΕΛΕΙΩΜΕΝA ΠΡΕΖΑΚΙA να τρέξετε να δείτε αν το μυθιστόρημα συνεχίζεται στις τελευταίες ΚΕΝΕΣ σελίδες του βιβλίου???.........

Δικαίως - ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΑ!! - το παρόν βιβλίο συμπεριλήφθηκε στα 100 καλύτερα μυθιστόρηματα του Time που γράφτηκαν ποτέ στην αγγλική γλώσσα... Ο Φίλιπ Ντικ πρέπει να πάει για μετά θάνατον Νομπέλ ΠΡΟΧΘΕΣ! 

Για την ιστορία, αναφέρω ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 είχε κυκλοφορήσει ένα βιντεο-παιχνίδι με το ίδιο όνομα από τη επίσης ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΛΑΒΗ γαλλική εταιρεία Cryo Interactive, το οποίο αναπαρήγαγε μέρος της πλοκής του βιβλίου. Ήταν από τα 2-3 βιντεοπαιχνίδια σε PC που έχω παίξει στη ζωή μου και όντας ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΑΜΑΤΟ, με έκανε να ψάξω και το βιβλίο. Τώρα που το έχω διαβάσει, συμπεραίνω πως οι προγραμματιστές κάνανε ότι καλύτερο μπορούσανε γιατί ήταν αδύνατον να χωρέσει όλη η πλοκή, πόσο μάλλον το συγκεκριμένο βιβλίο να γίνει ταινία, αν και ποτέ μην λες ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου